Hamburger czy Boef de Bordeaux?

29 Mar

Jedzenie to przyjemność. Wygląda, jak kolejna złota myśl a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej tezy, ludzie coraz rzadziej o tym pamiętają. blog kulinarny

I spożywają po to, by zaspokoić głód, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem)….Jedzenie to przyjemność. Wygląda, jak kolejna złota myśl a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej tezy, ludzie coraz rzadziej o tym pamiętają. blog kulinarny

I spożywają po to, by zaspokoić głód, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). Tam, gdzie jedzenie jest przyjemnością, gdzie wyszukane dania są celebrowane, ludzie są szczuplejsi i bardziej zadowoleni. Tak jest na przykład we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą pozostałych kuchni narodowych, do prostych i lekkich nie należy. Wiadra wina, deski tłustych serów, mnóstwo czerwonego mięsa. A jednak – Francuzi należą do najszczuplejszych europejskich nacji. Ba, naukowcy dawno to zjawisko opisali – to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to – tyle wina, kalorycznych dań, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia… brzmi jak przepis na zawał. A działa dokładnie odwrotnie – schorzenia serca i układu krążenia występują w tym kraju dużo rzadziej, niż w innych krajach. Co jest kluczem? Moim zdaniem podejście do jedzenia, brak pośpiechu przy gotowaniu i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się „na raz”.

Tak, więc pamiętajmy – jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Podobny temat również blog kulinarny Warto rzucić okiem także na blog kulinarny Więcej informacji także tutaj blog kulinarny Wpis inspirowany jest również blog kulinarny

Dodaj komentarz