Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle

28 Lu

Kuchnia francuska – każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. kurczak w winie

Kuchnia francuska…Kuchnia francuska – każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. kurczak w winie

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Jednak jest dużo „leniwych” dań, które „robią się same”. Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża ilość dań duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie – z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty – te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego – stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Na temat kurczak w winie to też niezłe źródło W temacie kurczak w winie warto poczytać również pozostałe informacje. kurczak w winie – to całkiem niezłe Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: kurczak w winie – moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.

Dodaj komentarz