Kulinaria

8 Maj

Nasza kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz… niesmaczna. Ale już sama kwestia „kuchnia polska” stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup – pomidorowa…Nasza kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz… niesmaczna. Ale już sama kwestia „kuchnia polska” stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup – pomidorowa na kostce rosołowej, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi – mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich domach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską.

Nasze tradycyjne potrawy są dziedzictwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz „klasyków” jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. przepis na hummus
ciecierzyca przepis – też dobry
Na temat ciecierzyca przepis to też niezłe info
hummus z ciecierzycy też jest ciekawie opisany temat
W temacie hummus z ciecierzycy warto poczytać również pozostałe informacje.

Dodaj komentarz