Fundament europejskich kuchni narodowych

20 Mar

Kuchnia francuska – każdy kucharz musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia…Kuchnia francuska – każdy kucharz musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. Blog z przepisami

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Jednak jest sporo „leniwych” dań, które „robią się same”. Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość dań duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie – z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty – te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego – stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. W temacie Blog z przepisami warto poczytać również pozostałe informacje. Na temat Blog z przepisami to też niezłe info Jeśli mowa o Blog z przepisami to wspomnę też o innych źródłach. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: Blog z przepisami – moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.

Dodaj komentarz